Kompostowanie odpadów biodegradowalnych 2013-02-01 0913 Art. czytany: 7390 razy Polska wraz z przystąpieniem do UE została zobowiązana do osiągnięcia określonych poziomów odzysku odpadów oraz ograniczenia ilości odpadów biodegradowalnych kierowanych na składowiska. Poziomy te zostały określone procentowo: - do 31 grudnia 2010 r. – nie więcej niż 75 proc., - do 31 grudnia 2013 r. – nie więcej niż 50 proc., - do 31 grudnia 2020 r. – nie więcej niż 35 proc. całkowitej masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji w stosunku do tych wytworzonych w Polsce w 1995 r. Do odpadów biodegradowalnych zaliczamy tzw. odpady zielone, które powstają w ogródkach przydomowych miękkie części uprawianych roślin (ścięte trawy, liście, drobne gałęzie, małe kawałki drewna, chwasty, spadłe owoce) oraz odpady kuchenne (resztki żywności, obierki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych,, skorupki jaj, odpady po owocach i warzywach, resztki produktów mleczarskich, stary chleb, fusy po herbacie i kawie z filtrem jeśli jest papierowy itp.), popiół z drzewa, węgla drzewnego lub torfu, czysty papier i tektura (bez farby). Łącznie zajmują one w pojemnikach na odpady przeciętnego mieszkańca około 35% wszystkich odpadów, oznacza to, że wydzielając z wytwarzanych przez nas odpadów biooodpady możemy zaoszczędzić do 35% miejsca w naszych pojemnikach. Obecnie tylko część mieszkańców naszej gminy segreguje bioodpady lub posiada własne przydomowe kompostowniki, dlatego też większość bioodpadów razem z innymi odpadami trafia na składowiska odpadów. Odpady biodegradowalne można zagospodarować we własnym zakresie poprzez kompostowanie w wyznaczonym miejscu na terenie nieruchomości. Jest to prosty, tani oraz szybki sposób na uzyskanie własnego nawozu i jednocześnie pozbycie się zbędnych odpadów, a uzyskany w ten sposób kompost jest dostawcą niezbędnych minerałów. Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie kompostowania: aby uzyskać kompost dobrej jakości na pryzmach kompostowych nie składujemy: zepsutej żywności, mięsa, kości, resztek jedzenia w płynie, bardzo tłustych lub mocno solonych resztek jedzenia, herbat ekspresowych odchodów zwierzęcych, tkanin, materiałów nieorganicznych, sztucznych materiałów organicznych, popiołu z węgla kamiennego, materiałów i substancji zanieczyszczonych (np. zawierających metale ciężkie lub toksyczne związki organiczne) itp. Zachęcam mieszkańców Gminy Łączna do przystąpienia do programu ograniczania składowania odpadów biodegradowalnych i zwracam się z prośbą o rzetelne wypełnienie deklaracji, co pozwoli nam na stworzenie wykazu gospodarstw domowych, które zagospodarowują ww. odpady we własnym zakresie (poprzez kompostowanie bądź skarmianie zwierząt). Szanowni Mieszkańcy Gminy Łączna pamiętajcie: „środowisko jest jednorazowe- drugiego nie będzie”!!! Wójt Gminy Łączna (-) Romuald Kowaliński Jak zrobić kompostownik? Przede wszystkim, jeżeli chcemy efektywnie wykorzystywać kompost, powinniśmy mieć przynajmniej dwa kompostowniki. Podczas gdy jeden się zapełnia, w drugim mogą już w pełni zachodzić procesy biologiczne. Po zapełnieniu pierwszego kompostownika, można użyć kompostu z pierwszego i w jego miejscu zacząć formować nowy. Kompostownik możemy kupić sami. Najpierw wybieramy odpowiednie miejsce. Nie powinno być zbyt nasłonecznione. Dobrze też, jeżeli jest ogrodzone krzewami od reszty ogrodu. Prawidłowo prowadzony kompostownik ma zapach ściółki leśnej, jednak nie każdy chce, żeby było go widać. Warto jest wybrać miejsce z nieprzepuszczalną glebą, aby deszcz nie wymywał nam substancji organicznych. Z drugiej strony nie możemy doprowadzić do zbyt dużego zawilgotnienia kompostownika, więc warto wybrać miejsce na lekkim wzniesieniu lub zadbać o dostęp powietrza do dna kompostownika od jego ścian. Kompostownik tworzymy zbijając ze sobą w kształt kwadratu o wymiarach 2x2m (lub mniejszym, jeżeli nie ma potrzeby tak dużego kompostownika). Jak napisałem wyżej, warto zadbać o dopływ powietrza do dna kompostownika, więc zbita skrzynia powinna mieć przerwy między deskami. Wysokość kompostownika może mieć od kilkudziesięciu centymetrów do nawet metra. Nie warto robić wyższych kompostowników, gdyż trudniej nam będzie mieszać ich zawartość. Na dno kompostownika warto położyć całe gałęzie przysypane później ziemią lub torfem, aby dodatkowo umożliwić dostęp powietrza, podczas, gdy torf pomoże zatrzymywać substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby. Potem możemy wrzucać już zbędne odpady. Jeżeli kompostownik jest nowy, warto dodać do odpadków trochę dojrzałego kompostu z drugiego kompostownika (na przykład od sąsiada), lub zastosować preparat z odpowiednimi szczepami bakterii. Utrzymywanie kompostownika Przy sprzyjających warunkach z odpadków organicznych wyrzuconych do kompostownika po 8-12 miesiącach powstaje jednolita brązowa próchnica idealna do nawożenia ogródka, a nawet roślin doniczkowych. Ważne jest jednak, żeby odpowiednio zadbać o kompostownik, aby zachodzące w nim procesy przebiegały wystarczająco efektywnie. Przede wszystkim, powinniśmy co 2 miesiące mieszać zawartość kompostownika, co umożliwi dopływ tlenu oraz zapewni dotarcie mikroorganizmów do wszystkich warstw kompostu. Nie należy też mylić procesów próchnicznych z gniciem. Jeżeli w kompoście wyczuwamy zapach zgnilizny, znaczy to, że kompost jest zbyt wilgotny i powinniśmy go mieszać częściej. Z drugiej strony, jeżeli kompost jest zbyt suchy, należy go polać wodą. Na zimę warto przykryć kompostownik folią, żeby temperatura nie spadła w nim poniżej zera. Przykryty kompostownik nadal będzie pracował zimą, choć już wolniej. Należy uważać też na rośliny z widocznymi oznakami chorób. Te należy najpierw spalić, a dopiero później dodać do kompostu, żeby ograniczyć rozprzestrzenianie się szkodliwych mikroorganizmów. Wójt Gminy Łączna (-) Romuald Kowaliński |